Categories
Photo Challenges

Tuesday Photo Challenge – Rest

The Tuesday Photo Challenge – Rest got me thinking about a dilemma I sometimes have as a photographer.

If a species can settle down and rest in front of you it means it’s relaxed and therefore you’re not stressing it. At the same time, editors often want photos of species doing something, a behavioral shot. It makes for a more interesting image than a species simply sitting there. So while I want the subject to relax in front of me I would like it to do something interesting.

A male Common Pochard resting. It was really the ripples on the water that caught my eye.

Common Pochard napping.

 

A Bewick’s Swan sleeping.

Tuesday Photo Challenge: Rest

 

A European Rabbit resting.

Rabbit.

 

An immature Red Knot resting on the Lake Huron shoreline in Southampton, Ontario, Canada having stopped off on its way south for the winter.

having a nap

 

18 replies on “Tuesday Photo Challenge – Rest”

Thanks. The hardest part of the challenge was finding a resting mammal. I didn’t want to use all birds. And as I typed this I realised that I could have used a resting, sunbathing butterfly.

Thanks Hannah. They do have a red eye. Of the top of my head, Collared Doves, Common Coot and Horned Grebe have red eyes also but there’s a thin, creamy yellow ring around the pupil of a Horned Grebe. There’s probably other species, there’s a few with brown and quite a few with pale/pastel yellow.

Shortly after I replied to your comment Nancy posted the new A Photo a Week Challenge which is Eyes so my contribution has pretty much got to be birds eyes now.

This is interesting. I often think similar thoughts watching the flamingos we have here. I have never seen them fly over me, for example, but would never do anything to spook them. All in favour of rest. The editors can go for some ice-cream.

I love your beautiful images of animals at rest.

Thank you. The main rule of nature photography is that the welfare of the subject always comes first so any disturbance is breaking that rule.

Ik ben helemaal overdonderd … , in Nederland sterft alles uit en ben je allang blij als je iets kleurrijks tegenkomt … In het Vondelpark van Amsterdam spotte ik eens een uil en dacht dat ik gek werd … “Kan niet waar zijn!,” schreeuwde ik, “een uil!” En dan moet ik er nog eens `n foto van maken ook!?!
Ik ben nu nog verbaasd en kan het nog steeds niet geloven … Amsterdam, 7 februari 2020 *

Schatje … , dat kleine beetje natuur dat ik opsnuif … , is op jouw blog. Ik woon dus in Amsterdam en in alle kranten stond, dat er ooievaarskuikentjes uit het ei waren gekropen in het Vondelpark. Kan je nagaan hoeveel natuur ik in Amsterdam heb … Dus, ik kijken: die kuikentjes zitten te hoog, zijn te klein, er staat een groot en hoog hek voor, daarop hangt een groot bord: VERBODEN DE OOIEVAARS TE VOEREN. Voor je er erg in hebt, heb je obesitas kuikentjes, die niet meer van de grond komen …
Hoog in de boom zag ik toen een uil zitten en ik geloofde me eigen ogen niet: In het Vondelpark!!! Toen werd ik helemaal gek van vogels … , ja … Nee, stelt niets voor … Alles sterft langzaam uit … In Nederland zijn bijna géén weide vogels meer, ook géén vlinders … , planten en bloemen … Maar op de Kop van Jut staan de gele crocusjes al in bloei … Amsterdam, 7-2-2020 *

I think bird populations are changing in lots of locations. They’re changing in central England by the reports I get and it’s noticeable that some species numbers have changed in the past decade in this part of Ontario.

Yes … , en wat lees je in alle kranten? 70.000 huurwoningen hier en 10.000 koopwoningen daar … Woningen te kort overal: “Ja, kom maar binnen met je knecht.” Als vluchtelingen naar Amsterdam willen, oké, maar neem dan niet meteen je hele familie met aanhang mee … Ja, tot vijfde generaties aantoe, hè … Je mag er niks van zeggen, maar ik snap die ellende in `t Midden Oosten ook niet … Laten we het maar bij de natuur houden, al dat politieke gesteggel daar krijg je ook een punthoofd van … , toch …* -Heel veel Hollandse boeren willen naar Canada, want daar is nog ruimte voor melkveehouderijen. Wij willen ze niet meer hebben van wege de Co2 uitstoot. Die koeien poepen & piessen en laten dikke winden, al die gassen zijn slecht voor het milieu en nu hebben de boeren het weer gedaan. Gezeik! Amsterdam, 8-2-2020

Thank you. There was two Red Knot and I spent some time with them. I have photos of them feeding and bathing before having a nap.

Comments are closed.